Вежди Рашидов /1951/

Вежди Рашидов е български художник, скулптор, министър на културата 2009-.Етнически турчин, той е народен художник на Турция.
Изкуството на Вежди Рашидов е пластично, фигурално. Изключително популярен и търсен от медиите дълго преди да стане министър.
Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 в Димитровград. От двегодишен живее в Хасково. Майка му, певица на турски песни, загива на 32 при автомобилна катастрофа и Вежди израства в сиропиталището в село Студен Кладенец. Приет е в Художествената гимназия в София след една година неуспешно кандидатстване. Завършва Скулптура в Националната художествена академия (1981) при проф. Димитър Даскалов.
Прави десетки изложби в чужбина и у нас. Често е избиран е да прави статуетките за различни награди – наградата Сирак Скитник – на националното радио, Златната роза на кинофестивала във Варна, Златната ракла – тв фестивала в Пловдив. Вежди Рашидов е сред най-пластичните наши творци. Постига с формите с лекота и сръчност, която прави скулптурите му желани от мнозина колекционери не само у нас.

Зодиак, бронз