Иван Поповски /1925 – 2020/

Иван Поповски е един от най-популярните художници на Пловдив, доайен на Дружеството на пловдивските художници. Повече от шест десетилетия активно твори и участва в художествения живот на града. Творецът работи в областта на композицията, портрета, пейзажа, натюрморта, осезаемо е и присъствието на морето в творчеството му. Новите картини на Иван Поповски са резултат от неутихващ творчески импулс.

Живописецът е роден в Кнежа през 1925. Завършва Художествената академия в София, специалност живопис при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960. Живее и работи в Пловдив, където е и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Обучавал е няколко поколения творци, много от които днес са известни художници, архитекти и изкуствоведи.

Художникът е носител на ордени „Кирил и Методий“ I и II степен, на Втора награда-живопис от Национална изложба на учителите, както и на Награда „Пловдив“ за изобразително изкуство за 2001 година.

Натюрморт с книга, маслени бои, платно, 49/39