Николай Ников – Ничето /1924 – 1989/

Николай Ников – Ничето е роден на 1 септември 1924 г. в София. 

Завършва Италианската гимназия. Приет е да учи Живопис в ателието на Дечко Узунов в Националната художествена академия, но след няколко семестъра се премества в специалност Графика при проф. Веселин Стайков и завършва през 1948 г. Участва в общите художествени изложби с живопис или с графика. Работи за кратко в списание „Изкуство“. Член е на художествения съвет към Център за нови стоки и мода. Излага свои произведения в бившия СССР, Германия, Швеция, Финландия, Тунис, Бермуда, Париж, Берн и др. През 1969 г. получава награда от СБХ. Прави самостоятелни изложби в София (1964. 1968. 1981) и в Габрово (1971. графика). Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, Градската галерия в Бургас, в частни колекции. 

Любима тема в графичното творчество на Ничето е градският пейзаж. Живописните му творби, работени с маслени бои и акварел, са в областта на натюрморта, пейзажа, голото тяло и композицията. Характерни за ранния творчески период на художника са композициите с фигури, изпълнени чрез специфично стилизиране на формите и цветовете. По – късно изкуството му е завладяно от темата за Париж, а в края на творческия и жизнен път на Ничето вазите с цветя заемат доминантно място в платната му.

Николай Ников – Ничето е сред най-колоритните представители на софийската бохема от 60-те и 70-те години на миналия век.  Умира през 1989 г.

Момиче с клетка, 1953, маслени бои, платно, 97/75
Рози, 1977, маслени бои, фазер, 33/27