Румен Жеков (1960)

Румен Жеков e съвременен български художник, живописец. Той е майстор на цвета. Работи в много съвременни жанрове като фотография, пърформанс, инсталация, но най-силни и въздействащи са живописните му произведения. В картините му има следи от абстрактно изкуство и минимализъм, но подходът му към картината и композицията е уникален и трудно може да се впише в някое от познатите ни течения. Произведения му често въздействат директно чрез повърхността си, напомняща изронена мазилка, вар и кръпки от циментови замазки или пък, нарисувани директното върху платното, носят лекота и въздушност.

Румен Жеков е роден в Пловдив на 1 март 1960. Завършва художественото училище в Казанлък през 1979. През 1988 се дипломира в Националната Художествена академия, специалност “Живопис” в класа на проф. Петър Михайлов. От 1989 е член на Съюза на българските художници. Румен Жеков е един от основателите на авангардните групи “РЪБ” и „Диско 95”, член на сдружение “Изкуство днес”. Редил е над 20 самостоятелни изложби и има над 100 участия в групови проекти в страната и чужбина.
Румен Жеков работи със собствена техника с вар, пигменти и постни бои. Използва още восък, сажди, земни и неизкуствени материи, за да постигне материалност и топлина на изображението и действат по-аскетично.

Доцент е в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив и е куратор в центъра за съвременно изкуство в Пловдив.


Рисунка