Славка Денева /1929 – 1984/

Славка Денева е родена на 1 юли 1929-та година в София. Единствено дете на художника Борис Денев и Мара Грозева. През 1947-ма година завършва гимназия и постъпва в курса по живопис на проф. Дечко Узунов в Художествената академия. А според спомените на нейна приятелка Вера Мутафчиева е класирана на първо място на конкурса.

Весела Христова – Радоева пише за нея: „Тя беше самата чистота . Имаше страхотно излъчване, несравнимо с нищо. Вглъбена, носеше бремето на таланта, същевременно бидейки по детински наивна и искрена. Вълненията и суетите на хората ѝ бяха чужди“.

И още: „Казвала, че е натуралистка, която рисува с бои, не е използвала за себе си понятията „изкуство“ или „живопис“. Подчертавала е, че държи на рисунката и смятала, че е най-важно да започнеш една картина, а не да чакаш да ти дойде музата“.

През 1983-та година на 25 ноември Славка Денева прави завещание, според което оставя апартамента си на улица „Шипка“ 18 в София, картини и рисунки от баща ѝ, както и свои на Съюза на българските художници. А получените над 40 хиляди лева от продажбите по време на юбилейна изложба на баща ѝ Борис Денев в СБХ дарява на фонд за подпомагане на болни художници.

Умира в София на 2 януари 1982-ра година.

Софийски двор, 1976, маслени бои, картон, 101/81
Пейзаж, 60-те години на 20 век, маслени бои, фазер, 35/50