Христо Песев /1923 – 2000/

Скулпторът Христо Песев е роден в Шипка през 1923 година. Работи в областта на малката декоративна пластика и монументалната скулптурна композиция.Той е дарил 108 творби, които се намират във фонда на казанлъшката Галерия. Негови са творбите: многофигурната сцена на орелефа „Ястребино“, „Майстора“, скулптурата на Калифер Войвода в Калофер, „Момиче носи вода“, както и покамерна кавалетна скулптура, част от която – „Майчинство“ и „Първа рожба“.

През 1946 г. Христо Песев се явява на конкурс и започва да учи в Художествената академия, където израства като творец. Иван Ненов му е учител по рисуване, а Любомир Далчев по скулптура. Негов преподавател е и професор Иван Лазаров. След неговата смърт една година и половина е при Михаил Кац. Дипломната си работа защитава при Иван Фунев. Темата е „Опълченците на Шипка“, композиция от две фигури – опълченец и руски воин. Това за шипченеца, чийто роден дом е на триста крачки от храм-паметника с позлатените кубета, е нов шанс да се изяви като завършен творец. Скулптурата му и днес е във Военноисторическия музей в София.
Когато завършва академията, Христо Песев няма време и възможност да се изживява като свободен артист, да бохемства и да се радва на безгрижен живот. Не само че няма доходи, но и възпитанието, и насоката на изграждането му като личност са други. Веднага започва работа като учител. Преподава декорация и скулптура, оформя млади бъдещи художници и труженици в художествените занаяти.

Майчинство, бронз, 48/13/12