Андрей Даниел /1952 – 2020/

Андрей Даниел е роден през 1952г. в град Русе.

Завършва Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ (сега Национална художествена академия), София, специалност „Живопис“, при проф. Добри Добрев (1977). От 1991 г. е доцент, а от 1997 г. – професор по живопис в НХА.

Работи основно в областта на живописта, но също и на стенописта, сценографията, графиката и оформлението на книгата. Има над 150 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 40 публикации. Автор на книгата”Неща, места и хора”, 2011, изд.”Захарий Стоянов”, София. Наред с творческият принос в сферата на изкуствата в България, проф. Андрей Даниел в различни периоди е участвал активно и в управлението на значими организации, като  Национална художествена академия (Декан на факултета за изящни изкуства, шеф на катедра живопис към ФИИ, член на СНС), СБХ (член на ръководството и зам. Председател), фондация „Поддържане на изкуството в България” (председател). В момента е Председател на НС на НХА.  Член е на Съюза на българските художници (от 1979 г.) член и основател на група „Градът”/1986/, Член-кореспондент на БАН (от 2015 г.). Умира в София на 24 януари 2020 г. на 67 годишна възраст

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, художествени галерии в страната, държавни и частни колекции в чужбина – Швейцария, Холандия, Италия, Финландия, Израел, Испания, Франция, Англия, САЩ, Германия, Канада, Южна Корея; Национална Художествена Галерия – Братислава, Художествена Галерия – Шчечин, колекция “Д-р Петер Лудвиг” – Аахен и др.
Автор е и на четири стенописа във Варна. Реализирал е няколко сценографски проекта в различни театри в София.
През 1996  е куратор на изложба “Български еврейски художници” под егидата на Еврейския музей във Виена, Австрия. Живее и работи в София.