Димитър Казаков – Нерон /1933 – 1992/

Димитър Казаков – Нерон е роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. През 1965 г. завършва графика в Художествената академия, София, в класа на проф. Евтим Томов. От 1966 г. участва в ОХИ в България и в представителни изложби в чужбина. На следващата година получава наградата на СБХ за графика.

През 1972 г. се установява със семейството си в с. Божурище край София. Работи като художник във военен завод, а от 1978 г. е художник на свободна практика. Първото телевизионно интервю на Нерон, което го прави популярен, е излъчено в края на 1979 г. –взето е от проф. Аксиния Джурова и Кеворк Кеворкян. През 1980 г. Казаков представя свои творби в галерия „Райко Алексиев“. Именно тази изложба отбелязва началото на голямото признание на художника у нас и по света. Следват я десетки експозиции в престижни галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и други.

В живописните си платна Казаков не само пресъздава мотиви от народните вярвания и фолклор – той е творец, който създава нова българска митология, обогатена с примери от световното културно наследство. Независимо от разнообразните, дори експериментални материали и техники, с които работи, уникалният почерк на Нерон е безпогрешно разпознаваем. Фигурите в неговите картини са устремени към отвъдното, обгърнати от мистичен ореол, а внушението за тайнствената същност на вселената се подсилва от присъствието на характерни символи знаци.

Произведения на Димитър Казаков-Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, музея „А.С.Пушкин“, Москва, Императорската колекция, Токио, и на много частни колекции.
Умира на 16 януари 1992 г. в Божурище.

Още за художника: https://djurkovigallery.com/blog/neron/