Константин Трингов /1907-1981/

Трингов е най-експресивният сред майсторите на пейзажа в българската живопис. Талантлив, продуктивен, с много художествени идеи, той вижда и рисува красотата в живота и природата. Зимни, летни, пролетни, интимни моменти фокусират погледа на пленерния творец, съхраняват и предават момента. Пазари, площади, булеварди, сокаци, стари къщи, чешми от живописни места от България разкриват емоцията на преживяното и вълнуват с внушения драматизъм. Запомнящ  се колорит, артистичната, категорична мазка и струяща светлина привличат ценителите на изобразителното изкуство.

Роден на 07 май 1907 г. в Казанлък. Неговият пръв учител по живопис е Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Първите опити в изкуството прави като ученик в родния си град. Роден в семейство на търговец на вино, отказва да продължи семейния бизнес и следва мечтата си – да бъде художник. През 1927 г. е приет да следва в Художествената академия в София. Учи живопис при проф. Цено Тодоров и проф. Никола Ганушев. След прекъсване, през 1932 г. подновява обучението си. След завършване на Академията (1937 г.) се установява в София. Още като студент представя в Казанлък през 1934 г. първата си самостоятелна изложба. Изложените картини дават заявка за развитие на вече оформен мироглед и художествен подход. Страстта на твореца е пейзажния жанр. Рисува родния си град, покрайнините, селца, планината, реки, мостове. Навсякъде търси спецификата на атмосферата, успява да я улови и да я внуши с пластична изразителност и ярък колорит. 

От 1938 г. се включва активно в художествения живот и удивлява публиката със зрелостта и мощното въздействие на платната си. Досегът с изкуството в големите музеи на Италия и Гърция (1939 г.) разширява художествения мироглед и оказва влияние върху живописта му. Тя става още по-богата, по-колоритна и жизнерадостна.  През 40-те години на ХХ век името му е сред най-талантливите и търсени пейзажисти. Обобщена живопис, едри щрихи, без излишни детайли и подробности и много въздух, светлина и усещане на багрите  – са разпознаваемите черти на едно многообразно и богато художествено наследство.

     През 1968 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ първа степен.

Константин Трингов урежда многобройни самостоятелни изложби, включително две в Рим, Италия. Участва в колективни изложби в България и чужбина (Москва, Берлин, Будапеща, Варшава, Атина, Прага и др).

Умира на 7 май 1981 г. в София.

Негови платна са собственост на НХГ, ХГ Стара Загора, ХГ Казанлък, музеи, галерии и колекции в България, Германия, Италия, Полша, Русия, Унгария, Гърция, САЩ, Канада, Индонезия, Колумбия, Мексико и т.н.