Петко Абаджиев /1913 – 2004/

Роден на 28.02.1913г. в Карлово. През 1940г. завършва художествената академия в София – специалност живопис, при проф. Никола Ганушев. Работи предимно в областта на пейзажа, като предпочитанията му са към градския пейзаж. Сюжетите му са от Карлово, Пловдив – крайбрежието и мостовете на Марица, Варна, Бургас. Създава много творби, изпълнени в меки сребристосиви гами, пространствено-въздушна среда и сдържани цветове, с нежно лирично настроение. Организира самостоятелни изложби и е участва в много колективни изложби в България и чужбина.

Първата му самостоятелна изложба е 1946 г. От 1946 г. до 2003 г. е участвал в повече от 80 самостоятелни и колективни изложби. Има участия в международни изложби в Унгария, Германия, Русия, Франция, Полша, Китай, Швеция, Гърция и Турция. Картините му са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, както и на художествените галерии на всички областни градове на България, художествената галерия на Карлово, както и на частни колекции в България. Европа и САЩ.

Заслужил художник. Кавалер на ордените: „Кирил и Методий” – 1 степен, Народна Република България – II степен, орден „Георги Димитров”, почетен гражданин на Карлово, носител на Наградата на Карлово – Златна богиня – за принос в културата.