Олга Шеханова-Шишкова

1895-1978

Олга Шеханова-Шишкова е родена в Пловдив. През 2020-та година се навършват 125 години от рождението ѝ.

Тя завършва Художествената Академия в София в класа по живопис на проф. Ив. Мърквичка през 1920 г. До 1925 г. преподава живопис в Образцовата Гимназия в София. През 1930 г. напуска България.

Олга Шеханова е съпруга на секретаря на българското консулство в Хелзинки (1937-1939 г.) Георги Шишков и една от първите български художнички. По време на престоя си във Финландия тя открива няколко самостоятелни изложби в Хелзинки, Виборг, Турку и Пори. И до днес картината ѝ „Дамата във виолетово“ е притежание на Музея „Сатакунта“ в гр. Пори. На изложбата в галерия „Стриндберг“ в Хелзинки през 1937-ма година Олга Шеханова показва 70 картини, като според художествената критика тя има „небивал успех“. Същата година с нейно съдействие е открита българска етнографска изложба във финланския град.

През 1941 година семейството заминава за Кьолн и въпреки несигурното време, Олга Шеханова-Шишкова успява да направи там една изложба. В края на войната съпругът ѝ отказва да съдейства на Задграничното правителство на Ал. Цетков и двамата са изпратени в лагер за чужденци. Освободени са от съюзните окупационни войски. През 1946 година се завръщат в България. Олга Шеханова-Шишкова е изключена от СБХ и не може да си набавя материали за рисуване. През по-късните години на социализма тя декорира палатите на Пловдивксия панаир. Зографисва Преславската църква и прави стъклописа на Шипченския храм. Рисува портрети на Панайот Хитов, Иван Вазов, Кольо Фичето.

Има самостоятелни изложби в София и в Пловдив, като през 1975 е дестата ѝ самостоятелна изложба в столицата. Същата година получава и орден „Кирил и Методий“.

След смъртта ѝ на 10 ноември 1978 година, съпругът ѝ, който е родом от Търговище, дарява 162 картини на ХГ „Никола Маринов“ в града.

*част от информацията е от ХГ „Никола Маринов“ в Търговище