Къща в Стария град се превръща в галерия на най-знаковите български художници

Нова частна галерия „Джуркови” отваря врати в четвъртък в Стария град. Стотици творби на знакови български художници от 20 век от собствената си колекция е подбрала собственичката д-р Анна Джуркова.

„Събирам картини от повече от 10 години. Чета, интересувам се, но не съм си представяла, че един ден ще имам възможността да ги покажа пред публика”, разказва пред PlovdivTime Джуркова.

Всичко започва от една нейна стара мечта – заедно със съпруга й д-р Венцислав Джурков да закупят и реставрират къща в Стария град или на Главната и по този начин да съхранят част от паметта на Пловдив. Не комерсиално – за да я ползват като жилище, хотел или ресторант.

Когато брокер предложил сградата на ул. „Съборна” 19, д-р Джуркова решила да рискува и да я купи.

„Онемях, когато я видях. Перипетиите около сделката продължиха две години. За това време имаше дори момент, в който бях на ръба да се откажа.  Особени са собствениците, а и документите не бяха изрядни”, връща се назад Джуркова. Все пак тя и съпругът й успяват да купят сградата.

Във времето, докато се водят разговори за покупката, тя започва да събира информация за къщата, която е паметник на културата от ансамблово значение.

Тя е строена 1908-1909 г. за Авксентий Пелагонийски – самоковски духовник, който много харесва Пловдив, но всъщност никога не живее под тепетата. Отсяда на няколко пъти в красивото здание на Трихълмието. Той дава къщата на негови родственици, тъй като няма собствени наследници.

Те пък я продават на Андрея, който се завръща от Америка през 1936 г., за да се установи под тепетата. Внукът на дядо Андрея я продава на семейство Джуркови.

Лекарското семейство веднага се захваща с мисията да спаси сградата и да й върне стария блясък. Реставрацията продължава цели две години. Време, в което Анна започва да мисли над идеята да подреди на първия етаж част от богатата си колекция.

С всяко ремонтирано и реставрирано помещение галерийната площ се разширява, а освен с безценното изкуство Джуркова започва да изпълва къщата и с красиви автентични мебели. Открива ги в антиквариатите и ги поверява в ръцете на вещи реставраторите Христина Цветкова и Чавдар Гавраилов.

„Да събирам и съхранявам такива мебели, е мое хоби от много години. Това е начинът да се заредя след натоварения работен ден”, обяснява Анна Джуркова.

Така бавно и полека на ул. „Съборна” 19 се създава ново галерийно пространство, което собствениците искат да споделят с публиката.

На 1 етаж са подредени картините на художници, родени преди 1900 г. – Владимир Димитров-Майстора,Никола Танев, Жорж Папазов, Сирак Скитник, Цанко Лавренов, Атанас Михов, Иван Иванов.

На втория пък са експонирани работите на автори след 1900 г. – Златю Бояджиев, Давид Перец, Васил Бараков, Бенчо Обрешков, Дарена Георгиева, Вера Лукова. Има и 13 картини на Данаил Дечев, който е роден в предходния период.

В сутерена пък са творбите на автори, родени след 1920 г.  Тук са картините на великата пловдивска група Димитър Киров, Енчо Пиронков, Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев, Христо Стефанов. Има творба и на Петър Григоров.

Всички картини са част от колекцията на семейство Джуркови.

„Купували сме предимно монографирани, публикувани и типични картини, за да сме сигурни в автентичността им”, казва Анна Джуркова.

Тя се надява с новото си начинание да донесе наслада на ценителите на изкуството. Галерията ще работи всеки ден от 10.30 до 18.30 часа. Там в бъдеще ще има и други културни събития.

Статията е публикувана ТУК